Heet water
- Douche maximaal 5 minuten en/of gebruik een waterbesparende douchekop.
- Daag je zelf uit en douche ook wat kouder of minder vaak.
- Draai de kraan uit tijdens het afwassen. Laat de kraan niet doorlopen, maar gebruik in plaats daarvan een afwasbak en vul die met water.
Verwarmen
- Voor je dit jaar de verwarming zorgeloos aanzet is het verstandig om eerst wat voorwerk te doen. Bijvullen en ontluchten kan op voorhand handig zijn, maar check ook of de verwarming goed warm wordt.
- Thuis de verwarming aan? Vaak is 19 graden echt voldoende. Draai daarnaast de verwarming uit in de ruimtes die je niet gebruikt.
- Zet een uur voordat je weg of naar bed gaat de verwarming tussen de 12 en 15 graden.
- Plaats radiatorfolie achter de radiator. Zo verdwijnt de warmte niet in de muur, maar wordt de warmte alleen nog de kamer in gestraald.
- Voorzie je ruimte van gordijnen en/of vloerkleden; deze houden warmte vast (Daarnaast voelt jouw woonruimte ook meteen een stuk huiselijker!)
- Zet een uur voordat je naar bed gaat de verwarming een stuk lager tussen de 12 en 15 graden. Zet de verwarming niet helemaal uit, want als deze ’s ochtends weer moet opstarten dan kost dat juist weer meer energie.
- Voorzie ramen, deuren, brievenbus en kieren van tochtstrippen. Door tochtstrippen te plaatsen houdt je warme lucht binnen en voorkom je energieverspilling.
- Sluit de gordijnen. Met gesloten gordijnen houdt je de warmte binnen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen.
- Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waarin je bent.
- Verwarm jij jouw ruimte met elektrische kachels? Let op! Laat deze nooit aanstaan als je niet aanwezig bent. Leg daarnaast nooit iets over de kachels heen, dit is zeer brand gevaarlijk.
Electra
- Verminder sluipverbruik; haal stekkers uit het stopcontact. Sluipverbruik is stroom die bijvoorbeeld wordt gebruikt door apparaten die stand-by staan. Haal daarom al je onnodige apparaten uit de stekkerdozen en zorg dat jouw laptop of mobiel niet heel de dag onnodig aan de oplader zit. Daardoor vermindert je stroomverbruik en verklein je het brandgevaar.
- Zet licht uit in ruimtes waar je niet bent. Een groot onderdeel van je stroomverbruik komt door verlichting. Dit kun je vaak eenvoudig verlagen door de verlichting uit te zetten in ruimtes waar je niet bent. Ook kun je bezuinigen door lampen te vervangen door spaar- of ledverlichting. Deze lampen zijn gemiddeld wat duurder, maar de investering verdient zich terug in de besparing. Led-verlichting bespaart gemiddeld 85% t.o.v. traditionele gloeilampen.
- Breng het stroomverbruik van je wasmachine omlaag door te wassen met een volle wastrommel. Gebruik het eco programma en was op 30 graden als de was niet erg vuil is. Zet je wasmachine na gebruik helemaal uit…vaak blijven er nog wat lampjes branden op de wasmachine.
- Eerst de vaatwasser vol en dan pas aanzetten. Het is natuurlijk zonde om de vaatwasser te laten draaien voor een paar vieze kopjes.
- Let bij aanschaf van elektronische apparaten op het energielabel. Apparaten met een A-label zijn het zuinigst.
- Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. Zet je koelkast in een lage omgevingstemperatuur en dus niet direct naast een kachel, fornuis of oven.